De oogst is binnen

Het is zondagochtend vroeg, 17 september. Bovenaan de gaard, op de parkeerplaats van FACET, word al druk gesjouwd en gebouwd. Meer dan 50 ‘vrienden van de wijngaard’ hebben zich aangemeld om te helpen met de pluk van de solaris druif die wij voor het 2e jaar op rij oogsten. 

In regenjassen en met watervast schoeisel plukten we de druivenstokken leeg. Krat na krat vol met trossen rijpe druiven sjouwden we de helling omhoog naar de ‘check plek’. Na controle van de trossen stapelden we de kratten in de koelwagen voor transport. 

Opgewarmd met koffie en thee en aangesterkt met een stevige lunch begonnen we aan de eindspurt. Laat in de middag zwaaiden we de volle koelwagen uit die richting Twente  vertrok naar de wijnmaker waar de solaris geperst en tot wijn gemaakt word. 

Tijd om naar huis te gaan.  Voldaan en met een bijna gelukzalig gevoel kijken wij terug op de oogst van 2023. Wat hebben we hard gewerkt met zo velen en wat hebben wij ontzettend veel druiven geoogst. Is het ons gelukt om voor de 2e keer een mooie witte wijn van Capelse bodem af te leveren?